Dit was de laatste keer


Doe Maar is nu echt klaar en uit elkaarDoor Albert Kok

Rotterdam - Doe Maar is niet meer! Maar we hebben gemerkt dat het nog steeds cool is om de band goed te vinden. Deze veilige, maar daarom nog niet minder juiste conclusie trok manager Frank van der Meijden nadat Doe Maar gisteravond voor de laatste keer het Rotterdamse sportpaleis Ahoy’ heeft laten kolken.

Na afloop van een periode van maandenlange repetities, acht try-outs, één optreden in Antwerpen en liefst 16 uitverkochte concerten in Rotterdam, zei Van der Meijden namens de band dat het afscheid met tweeslachtige gevoelens gepaard ging. Aan de ene kant is iedereen blij en opgelucht dat het erop zit. Op twee incidenten na - gestolen apparatuur in België en een botvliesontsteking van Henny Vrienten - is alles vlekkeloos gegaan. Maar juist omdat het allemaal zo mooi is geweest, stemt het afscheid ook weemoedig. Want nu is het ècht voorbij.

Al ruim voor aanvang van het slotaccoord hadden de meest fanatieke fans zich gisteren rondom Ahoy’ verzameld. De band had niet anders verwacht. Van der Meijden: Vanavond kwam het echte hardcore publiek; mensen die al een paar keer eerder waren geweest, maar dìt niet wilden missen. Waarschijnlijk zijn zij nog emotioneler dan de bandleden. Toch hoeven de fans niet helemaal te wanhopen want de meest besproken reünie uit de Nederlandse popgeschiedenis krijgt nog een staartje. Het moet wel heel raar lopen als er binnenkort niet een live-album en een speciale DVD worden uitgebracht.

Van der Meijden: Dat van die live-plaat is nog niet zeker, maar we hebben in elk geval besloten om het slotconcert van begin tot eind op te nemen en uit te brengen op DVD. Het wordt een reportage over het wel en wee van de band gedurende de afgelopen maanden, met de nadruk op het afsluitende optreden.

Wie echter stilletjes hoopt dat Doe Maar zich ooit nog eens laat verleiden tot bijvoorbeeld een terugkeer in een Goud Van Oud-achtig programma heeft het mis. Van der Meijden: Dat geloof ik nooit. We hebben reusachtige aanbiedingen gehad en die hebben we allemaal zonder verdere discussie afgeslagen. Het is mooi geweest; heel erg mooi zelfs. Door nog een keer terug te komen maak je jezelf ongeloofwaardig. Dan ben je volgens mij op een domme manier bezig om je eigen legende op te blazen. Nog een come back zou Doe Maar tot iets gewoons maken. En Doe Maar is niet gewoon.

Bron : Algemeen DagbladHelaas, Doe Maar is KlaarUitgegeven: 8-6-2000 9:51

Het is nu echt Klaar, zoals de naam van de nieuwe CD al zegt. Woensdag gaf de band het laatste van 16 concerten in Ahoy. Doe Maar was misschien wel beter dan ooit: briljante arrangementen, leuke effecten, een prima mix tussen de legendarische hits en nieuwe nummers van de CD Klaar.

Een wervelende show, zonder sentimentele verwijzingen naar vroeger. Dat is ook wel logisch, want de band heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze niet blij waren met de Doe Maar gekte. Dat was zelfs de reden dat ze destijds stopten.

Doe Maar bestond in Ahoy uit meer dan de bekende vier: een (hippe) driemans-blazerssectie, een gitarist en een percussionist zorgden voor volle klanken.

"De afgelopen maanden zijn fantastisch geweest voor de jongens", blikt Doe Maar-manager Frank van der Meijden terug. "Waar we optraden was het feest. Nergens incidenten, nergens een jong publiek. Dat was erg prettig, vooral gezien het verleden. Het publiek verafgode niet, het luisterde naar de muziek."

Pers en publiek reageerden de afgelopen maanden zeer positief op de rentree van de groep die begin jaren '80 razendpopulair werd met hits als De Bom en Pa. Het nieuwe album Klaar kwam half april op 1 binnen in de Album-top-100 en ging al snel meer dan 200.000 keer over de toonbank. De single Watje haalde de top-tien en de band is inmiddels vereeuwigd op postzegels. De belangstelling voor de acht inspeelconcerten was zo groot dat de internetpagina van concertorganisator Mojo overbelast raakte.

Dit was de laatste keer...

Vrienten, Jansz, Hendriks en Pijnenburg zetten nu, na het laatste Ahoy-concert, definitief een streep onder Doe Maar. "We zouden ongeloofwaardig zijn als we alsnog besluiten door te gaan. Alle bandleden hebben trouwens na het laatste concert weer hun eigen projecten gepland. Daarom acht ik de kans nihil dat ze langer samen blijven spelen", zegt Van der Meijden.

In het najaar komen er nog een video- en een cd-registratie van de Ahoy-concerten op de markt.

Bron : nu.nl